Hoppa till innehåll

Dr Stefan Mandl

Biodlarmästare DI, Dr Stefan Mandl, en Österrikisk professionell yrkesbiodlare och ordförande för Österrikes Professionella Biodlarförbund. Berättar om sitt företag och hur man hanterar en stor biodling och dess logistik samt utrustning.

Föreläser Söndag 13:e februari kl. 13.00

Stefan har sin verksamhet, Bienenhof Mandl i Schwechat nära Wien. De är 20 anställda i företaget och tar hand om 10 000 bikolonier över hela Wien och Niedersterreich.Det började för 20 år sedan med en koloni bin och lite kunskap, sedan dess har de kunnat öka antalet kolonier.

Vi har lyckats etablera en ekologisk biodling med en utbredd pollinering. Det finns ett nära samarbete med lantbrukare vars grödor kräver insektspollinering, t.ex. B. raps-, solros-, oljepumpa- eller frö förökning. Under säsongen pollinerar våra bin cirka fyra miljarder blommor om dagen, vilket har en betydande positiv inverkan på vårt ekosystem.

Vi producerar honung, bipollen, propolis, bivax och viktigast av allt drottningar och bisamhällen för försäljning. Nyligen lade vi till avelshumlor till vår lista, för att ge dem till intresserade trädgårdsägare.

Med detta omfattande produktsortiment är det möjligt att erbjuda ett 20-tal familjer en trygg försörjning, att hjälpa Österrikiska biodlare med bisamhällen efter förlustvintrar och att säkerställa rikstäckande pollinering. Vi väljer ut våra honungsbin för Varroa-tolerans för att göra dem mer motståndskraftiga mot denna parasit och för att erbjuda en lösning på de massförluster av kolonier som kvalstret orsakar. Vi har inga resistenta bin ännu, men vi har redan bin som är mätbart mer toleranta än den genomsnittliga bipopulationen i Österrike.

Honungen och pollenet marknadsförs i burkar på 500 g eller 250 g genom stora livsmedelsbutiker. Detta samarbete säkerställer ett högre mervärde för oss som originalproducent och möjligheten för honungskunden att köpa regional honung utan en lång kedja av mellanhänder.