Hoppa till innehåll

PROGRAM – SÖNDAG

Konferensen är indelad i tre olika block som fördelas i olika föreläsningssalar. Fika under dagen finns i samma utrymme som våra utställare och detta utrymme ligger mellan våra föreläsningssalar.  Nedanstående program är preliminärt och kan förändras.

SÖNDAG KL: 9.00 – 15.00

12.00 – 13.00 Lunch* Restaurang Mälaren 

*Måltider och fika ingår i bokningspaket 1-7

Ladda hem programmet som pdf genom att klicka på bilden ovan.

BIODLINGSFÖRETAGARNA

LOKAL Upplandssalen

Kl: 09.00 – 09.40
Nordbi

Kl: 10.00 – 10.40
Avel för varroatolerans, Melissa Oddie, Norges Birökter
Varroa destructor has been one of the most devastating parasites to modern beekeeping. We now know there are sustained populations of honey bee that can survive infestations, generally by being selected for resistances or adapting on their own. Our project aimed to select for a more varroa-resistant population of honeybee through a simple, selective program adopted by a small community of beekeepers in Norway.

LOKAL Event court

Kl: 11.00 – 11.40
Biodling i Norge, Alexander du Rietz
Alexander du Rietz är en svensk/norsk biodlare och entreprenör som är känd för att ha grundat Heier du Rietz, ett företag som säljer honung och andra produkter relaterade till biodling 1. Han etablerade en av Oslos första urbana biodlingar på Mathallen 2014, vilket ledde till hans passion för biodling som sedan expanderat över hela landet.

Kl: 13.00 – 13.40
Biodling i Finland, Bjarne & Mia Bruce
Marbacka gård med anor från 1700-talet är i dagens läge mera än en traditionell bondgård. År 1981 skaffade Bjarne Bruce sina två första bikupor och efter det har gårdens varumärke varit honung och tjänster med anslutning till biodling. 2014 tog nya husvärden Tomas Bruce över och nu har man drygt 200 bikupor och en anläggning för honugsförädling och -produktion. Marbacka betjänar över 30 bigårdar med honungsslungning samt desinficering

LOKAL Upplandssalen

Kl: 14.00 – 14.40
Biodling i Sverige, Segers biodling
Segers biodling drivs av makarna Johan och Sophie Seger sedan 2019. Verksamheten bedrivs söder om Linköping och består idag av ca 200 samhällen med planer på att växa. Biodlingen kombineras med rotfyllningar och astrofysik i deltidstjänsterna som tandhygienist och fysiklärare. Målet har från start varit att skapa en mobil och mekaniserad biodling med god ergonomi helt utan tunga lyft. Med hjälp av lastbil, lyftkran och slunglinje lyfts varken skattlådor eller samhällen manuellt vid skörd och pollinering.

BIODLARNA

LOKAL Choklad

Kl: 10.00 – 10.40
Honungsetiketter, krav och tillverkning, FG Larssons tryck, Jakob Lang, Jessica Appel mfl

Kl: 11.00 – 11.40
Skötselkort – keep it simple, dansk app, Ole Kilpingen
Fokus på framtidens behov av att ha koll på binas skötsel och hälsa. Hur loggar vi vad vi gör hos bina? När behandlade du bina förra året? Hos Biodlarnas monter får du guidning om hur du kan logga din biskötsel på ett smart och enkelt sätt.

LOKAL Upplandssalen

Kl: 13.00 – 13.40
Spårbarhet, (Traceability), Björn Lagerman

LOKAL Event court

Kl: 14.00 – 14.40
Avel och avelsstrategier, Svend Hulthin
Svend Hulthin är direktör och springpojke på Skånes biodling. Aveln är det största kugghjul i företaget, han jobbar främst med att få en bra genetisk bredd i populationen. Detta och mycket mer kommer att tas upp i föreläsningen. Är du intresserad av en robust och hållbar avelsstrategi, så är detta föreläsningen för dig .

SVENSKA BIN

LOKAL Event court

Kl: 09.00 – 11.00
Om apiterapi-behandling med bigift och demonstration, Antonio Couto

Kl: 11.00 – 11.40
Kvalitetsorientering i Honungshantering, Viktoria Bassani, Bidrottningen. Biodlare Sensoriker och sommelier.
Hur gör vi för att ta hand om vår honung på bästa sätt. Hur kan vi använda sensorik redan i slungrummet för att få en högkvalitativ slutprodukt? hur vi som biodlare visar omsorg om råvaran honung från ram till burk – möjligheter och eventuella risker.

LOKAL Choklad

Kl: 13.00 – 13.40
Honung och mat, Malin Landqvist, matkreatör, författare, honungssommelier, biodlare
Föreläsning om hur man kan använda olika sorters honung i matlagning. Vad händer med smakerna? 

Kl: 14.00 – 14.40
Naturlycka, om vilda bin, pollination och blommande ängar, Ola Jennersten, Världsnaturfonden, författare och fotograf.


LOKAL Event court – 15.00- 15.15 AVSLUTNING